Waarom vitamine D zo belangrijk is

Vitamine D - health Komen deze signalen je bekend voor? Dan is het de hoogste tijd om wat extra zon uurtjes in te plannen, en dat komt goed uit! Want Summer is coming…

Vitamine D is je beste vriend. De voordelen van vitamine zijn er genoeg. Van sterke botten tot een beter humeur, daarnaast kan het ook een positief effect hebben op het afvallen én is het geweldig voor je huid. Kortom: van vitamine D wil je geen tekort oplopen. Let daarom extra op de signalen die – helaas – een stuk minder bekend zijn. Mocht je kampen met meerdere van deze nare issues, ga dan naar de huisarts voor een bloedtest.

#1 SLAPPE SPIEREN

Een krimpende spieromvang kan een teken zijn dat je level vitamine D niet is wat het zou moeten zijn. Lukt het niet meer om tijdens je workout het aantal herhalingen te halen dat je gewend bent, dan kan dat een teken zijn van een tekort.

#2 DROEVIGE MOOD

Vrouwen hebben twee keer zoveel kans om in een depressie te belanden als hun vitamine D niveau (te) laag is, dus is het zonnetje niet in de buurt? Haal dan een potje vitamine D tabletjes bij de Etos.

#3 GEVOELIGER VOOR PIJN

Een tekort aan vitamine D kan er ook nog eens voor zorgen dat je lichaam een stuk gevoeliger wordt voor pijntjes. Zeker mensen met meer pigment in hun huid kunnen hier last van krijgen, omdat een donkere huid minder snel vitamine D aanmaakt.

#4 BROZERE BOTTEN

Vitamine D stimuleert botgroei. Krijg je te weinig van deze stof binnen, dan worden je botten juist zwakker. Het risico op botbreuken groeit hierdoor. Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat de kans op een fractuur twee keer zo hoog is als het niveau vitamine D exeptioneel laag is.

#5 HOGE BLOEDDRUK

Vitamine D speelt een rol in de gezondheid van je hart, het helpt bij de regulatie van je bloeddruk. Krijg je niet genoeg, dan kan je bloeddruk stijgen.

#6 SLAPERIGHEID

Een paar jaar geleden kwamen we erachter dat een laag level vitamine D in verband kan worden gebracht met slaperigheid op het moment dat je er niet op zit te wachten (lees: op je werk, op school, tijdens een avondje uit)

#7 EXTREME CHAGRIJNIGHEID

Bedenk voordat je alles afschuift op je maandelijkse moodswings, dat vitamine D invloed heeft op het level van serotnonine in je hersenen. Deze neurotransmitter heeft invloed op je humeur. Dit verklaart dus ook meteen de winterdip waar we bijna allemaal wel een beetje last van hebben!

#8 MINDER UITHOUDINGSVERMOGEN

Er zijn onderzoeken die aantonen dat een lage vitamine D-spiegel het algemene uithoudingsvermogen naar beneden kan schroeven, dus sporters: Vergeet de isolaat shakes en start vitamine D snoepjes!

Dus ladies, ga lekker in de zon liggen! Je wordt er namelijk niet alleen mooi bruin van, maar het is ook nog eens héél gezond! (Tenzij je verbrand natuurlijk, vergeet je niet in te smeren;) )vitamine D


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/divacom/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *