6 Sollicitatie Tips

Misschien heb je al een hele leuke en goede baan. Maar het kan zomaar zijn dat je morgen je spullen kunt pakken om wat voor reden dan ook. Daarom is het altijd handig om precies te weten wat je moet doen om een super indruk te wekken tijdens je sollicitatie! Daarom heb ik voor jou mijn 6 beste sollicitatie tips op een rijtje gezet!

Sollicitatie Tips

1. Be well preparedSollicitatie Tips

Voor je gaat solliciteren moet je altijd research doen naar het bedrijf. Zodat je goed voorbereid bent op je sollicitatiegesprek en niet voor verrassingen komt te staan. En je wil natuurlijk niet bij een bedrijf wat heel slecht bekend staat werken! Dus bekijk niet alleen de eigen website van het bedrijf maar Google ze ook even, wie weet wat voor gekke recensies of verhalen van voormalige stagiaires/medewerkers je tegenkomt.

 

2. Is jouw CV OK?

Als je een bedrijf gaat mailen over een sollicitatiegesprek, is het handig om meteen je CV mee te sturen. Je CV, oftewel Curriculum Vitae, is een document met je persoonlijke informatie, je diploma’s en opleiding(en), en je werkervaring. Als je gaat solliciteren bij een restaurant, is het niet van toepassing dat jouw vorige functie ‘krantenloper’ was. Laat overbodige informatie er dus uit. Ook is het belangrijk dat je eerlijk bent. Je hoeft niet te vertellen wat je allemaal níét kunt, maar je mag ook zeker niet liegen over je vaardigheden. Stel je voor dat jij op je CV zet dat je het een eitje vindt om te presenteren voor een grote groep, maar hier in werkelijkheid niks van bakt en het doodeng vindt, zodat je nieuwe werkgever vervolgens denkt “oh, dus dat kunnen we hem/haar dan mooi laten doen elke week!” Dan zit je dus met de gebakken peren. Heb je nog geen CV of wil je zeker weten dat jouw CV er goed uitziet? Dan kun je hier even kijken.

 

3. Hoe sta jij online?Sollicitatie Tips

Voordat een bedrijf besluit jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek, zullen ze vaak eerst op internet kijken naar wat ze allemaal over jou kunnen vinden. Zorg er daarom voor dat je je facebook goed afschermt, mocht je hier een paar gekke partypictures op hebben staan of misschien een paar hele boze posts over het slechte weer of het openbaar vervoer. Je wil natuurlijk niet dat je toekomstige werkgever denkt dat jij een driftkikker of een alcoholist bent, of je zelfs afwijst omdat je wel die indruk wekt!
Wil je juist wel iets goeds op internet hebben staan wat je toekomstige werkgever even zeker kan maken van zijn zaak om jou aan te nemen? Maak dan een LinkedIn account aan!

 

4. Hoe ga jij naar je sollicitatie gesprek?Sollicitatie Tips

Als je eenmaal bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, ga je kijken wat je aan doet, wat je meeneemt, en hoe je er komt. Heb je geen auto en is het bedrijf niet op fiets- of loopafstand? Pak dan ruim van tevoren de trein of bus. Het openbaar vervoer wil nog wel eens niet meewerken, en je kunt natuurlijk niet te laat komen op je sollicitatie gesprek. Daarnaast is het belangrijk dat je niet over- of underdressed bent. Pas je outfit aan aan het bedrijf.
Ga jij solliciteren bij een kledingwinkel? Zorg dan dat je iets aan hebt wat lijkt op hun nieuwe collectie, of het liefst zelfs uit hun winkel komt. Ga je solliciteren bij een bedrijf wat niets met kleding te maken heeft en weet je nu écht niet wat je aan moet? Kijk dan nog eens op de site van het bedrijf, bij de afdeling waar jij terecht komt als je wordt aangenomen. De meeste bedrijven hebben foto’s op hun website, en hier kun jij van afkijken wat je aan moet!

 

5. De DO’s and DON’T’s tijdens je sollicitatie

Kijk degene met wie je praat in de ogen aan, dit onderdeel van lichaamstaal is heel belangrijk bij het scheppen van een band en het wekken van vertrouwen. Als je hier heel zenuwachtig van wordt, kun je stiekem naar het voorhoofd kijken van degene met wie je in gesprek bent. Zo lijkt het namelijk net alsof je iemand tóch aankijkt.

Praat rustig en laat de ander uitpraten. Je mag best gedreven overkomen maar niet gehaast. Als er een vraag aan je wordt gesteld en je weet niet meteen hoe je moet antwoorden, mag je gerust eventjes de tijd nemen om hierover na te denken. Stiltes zijn niet erg, maar je kunt natuurlijk niet helemaal niks zeggen.

Houd je hoofd een beetje scheef als iemand je iets verteld, op deze manier wek je de indruk dat je heel aandachtig Sollicitatie Tipsluistert, en dat geeft degene met wie je een gesprek voert een goed gevoel.

Praat positief over je oude werkgevers. Ookal vind je ze misschien helemaal niet leuk en goed in wat ze doen. Als je namelijk meteen begint over alles wat je vorige werkgever fout deed, zal je potentiële werkgever bang zijn dat je in de toekomst ook zo over hem of haar zal praten. Als je nare ervaringen hebt gehad bij vorige banen mag je deze best noemen, maar geef er een positieve draai aan. Bijvoorbeeld dat je het jammer vond dat je collega’s zo’n andere visie hadden, maar dat je ondanks dat wel veel van ze hebt geleerd.

Zet je telefoon uit of in ieder geval op stil (en dan niet op trillen) voor je naar je sollicitatie gesprek gaat (Duhhh).

Zorg dat je handen verzorgd zijn. Het klinkt misschien raar, maar veel mensen letten op andermans handen. Omdat je elkaar de hand zult schudden is het wel van belang dat deze goed verzorgd zijn en gewassen na facilitaire bezoekjes! Dit geldt ook voor je adem, poets je tanden nog eens voor je naar je sollicitatiegesprek gaat of neem een kauwgompje (wel uitspugen voor je aan het gesprek begint want een gesprek voeren met kauwgom in je mond kan écht niet.)

6. Sollicitatie gerockt, en nu?

Als het eenmaal achter de rug is en je weer buiten staat pak je niet meteen je telefoon om iedereen te texten over hoe het ging. Want het kan zijn dat je toekomstige werkgever je nog even bedenkelijk nakijkt en daarop afknapt.
Loop eerst even de straat uit en daarna mag je enthousiast iedereen vertellen wat je nu weer hebt meegemaakt.

Tenslotte kan het zijn dat tijdens het sollicitatiegesprek is aangegeven dat het een tijdje kan duren voor je hoort of je bent aangenomen of niet. Als dit het geval is, ga dan pas mailen of bellen voor de uitslag, als de datum waarop jij het uiterlijk te horen zou krijgen verstreken is. Anders zou je opdringerig of ongeduldig over kunnen komen, en een druk bedrijf zal dat niet erg op prijs stellen.

Sollicitatie Tips

Dus… Succes met solliciteren! Laat me even weten of mijn tips je hebben geholpen bij het bemachtigen van een vette baan of stageplek, en ook als iets finaal misging of als ik tips ben vergeten hoor ik het graag!

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *