Nieuwe Rituelen

ritual of happiness - Divalifestyle.com

Rituelen

Rituelen zijn van alle dag en al eeuwen oud. Het geeft mensen houvast, een fijn gevoel en het kan helpen bij het verwerken van verdriet, of in een rouwproces. In het boek “Nieuwe Rituelen” van Annegien Ochtman-de Boer lees je alles over rituelen en de gevoelens die ze opwekken. Een erg mooi, ontroerend en wakkerschuddend boek, met inspirerende (waargebeurde) ervaringsverhalen. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik ook wel een traantje heb weggepinkt bij het lezen van dit boek, omdat de verhalen die erin staan echt uit een leven gegrepen zijn en dus erg herkenbaar. Annegien helpt mensen bij het invullen van een ritueel en heeft nu haar ervaringen opgetekend in dit ‘rake’ boek. Een must read voor iedereen die meer wil weten over rituelen en inspiratie wil opdoen over de invulling van een ritueel.

Rituelen helpen

Rituelen helpen je om stil te staan bij belangrijke momenten in je leven, en andersom kunnen rituelen juist ook belangrijke momenten creëren. Ze helpen je bij het verzachten van de pijn na een nare gebeurtenis, maar ook bij het voelen van geluk bij een mooie gebeurtenis.

rituelen huwelijk - Divalifestyle.com

Traditie

Rituelen kunnen traditioneel zijn, maar je kunt er ook je eigentijdse persoonlijke draai aan geven. Je ziet rituelen en tradities overal en in elke samenleving; iedereen vult een traditie net even anders in.
Zo is trouwen een ritueel dat volgens allerlei culturen en regels kan worden gedaan, maar ook helemaal kunt invullen zoals het jou gewoon het leukst lijkt. Een warm en gelukkig ritueel dat zenuwen oproept en een mooie herinnering schept.
Maar ook een begrafenis is een ritueel, in sommige culturen is vastgesteld hoe deze uitgevoerd wordt, en sommige mensen schrijven liever zelf van te voren op hoe ze het willen hebben.
Je baby laten dopen is een ritueel, dit kun je laten doen omdat je het mooi vindt, maar ook omdat je gelovig bent en het bij je cultuur hoort.
Een minuut stilte is een ritueel, of je die nu houdt om weer even ‘zen’ te worden of omdat je iets wil herdenken.
Naar de kerk gaan is een ritueel, of het nu vanwege de kerstmusical van je nichtjes is, of omdat het zondag is en je een kerkdienst wil bijwonen.

rituelen voor geluk - Divalifestyle.com

Er bestaan dus erg veel rituelen die ons een prettig gevoel geven, ons helpen in ons dagelijks bestaan. Belangrijk om rituelen vorm te geven, zodat je er profijt van hebt.

Wil je meer weten over rituelen en over hoe je een ritueel mooi kunt vormgeven? Annegien geeft je graag meer tips over rituelen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/divacom/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *