Coming Out: Het verhaal van Saressa

Coming Out

 

Dit is Saressa.

Saressa is 27 jaar oud en kwam 9 jaar geleden uit de kast.

Omdat het ieder jaar op 11 oktober ‘National Coming Out Day’ is, heb ik haar gevraagd om haar verhaal te vertellen.

Ben je nieuwsgierig, of misschien opzoek naar een manier of positief duwtje in de goede richting om zelf uit de kast te komen?

Lees dan hier het verhaal van Saressa.

 

 

 

Coming Out - Het verhaal van Saressa

 

Toen ik net 18 was ging ik de opleiding Theater Vormgeving volgen aan de Theaterschool in Rotterdam, hier ging er een wereld voor me open. Ondanks dat ik heel vrij ben opgevoed, kwam ik uit een dorpje dat niet groter was dan 4 straatjes. Het verschil met een grote stad als Rotterdam was voor mij dus enórm.
Meteen in het eerste jaar van mijn opleiding ben ik daar gaan wonen, en ik vond het fantastisch! Al die verschillende mensen en culturen was ik totaal niet gewend. Ook op de Theaterschool voelde ik me al snel als een vis in het water. Ik had voordat ik ging studeren wel een paar vriendjes gehad, maar altijd onbewust het gevoel dat er iets niet klopte, alleen stond ik er nooit zo bij stil. En dus, toen ik voor het eerst stapelgek werd op een meisje van mijn nieuwe opleiding, begreep ik eindelijk waar dat gevoel nou vandaan kwam…

Meteen nadat ik er zelf zeker van was dat ik lesbisch was, ben ik het aan vrienden en familie gaan vertellen. Ik begon met 1 vriendin uit mijn klas, en zij reageerde ontzettend lief en begripvol. Daardoor verdween de drempel om het tegen de rest te vertellen. Van al mijn vrienden kreeg ik positieve reacties, wat superfijn was, maar natuurlijk moest ik het ook nog vertellen aan mijn ouders en broertje. Ondanks dat ik wist dat dit geen problemen zou veroorzaken bleef het spannend om zoiets zomaar te zeggen.

Het moment dat ik het mijn moeder vertelde weet ik nog het beste. We waren net naar de musical Tarzan geweest en de hele avond zocht ik al naar een goed moment om het te vertellen, maar het lukte me maar niet. Totdat we voor een rood stoplicht stonden op weg naar huis.

Coming Out

Meteen begon ik heel hard te huilen, niet omdat ik verdrietig was maar omdat het zo onwijs opluchtte om het eindelijk te hebben gezegd. Waarop mijn moeder reageerde “Maar lieverd dat wist ik toch allang!”.

Haha! Heerlijk om zo’n droge moeder te hebben, ze heeft het altijd al gezien. Achteraf moet ik er wel om lachen dat vrijwel iedereen in mijn familie het al dacht maar dat ikzelf nog van niks wist. Mijn oma had het me zelfs al eens gevraagd toen ik nog maar 14 was, uiteraard ontkende ik het toen omdat ik me er nog niet bewust van was. Ik kan alleen maar zeggen dat ik onwijs blij en gezegend ben met de reacties die ik heb gekregen van vrienden en familie.

Coming Out

Was meteen met het allereerste meisje waar ik ooit verliefd op ben geweest. Ik was heel nerveus maar het voelde goed. We hebben daarna nog een paar keer afgesproken, maar het is niets geworden. Wel heb ik er fijne herinneringen aan overgehouden. Na deze dates ben ik vaker uitgegaan met meisjes, de meeste kende ik van school want ja, op de Theaterschool zitten nou eenmaal onwijs veel gays!

Maar mijn eerste echte vriendinnetje heb ik leren kennen via internet, op een gay website. Dit was in het derde jaar van mijn opleiding, dat ging dus best wel snel. We hebben ongeveer 3 weken via internet gepraat voordat we onze eerste date hadden. Ze kwam naar mij en we gingen stappen met een paar vrienden van mij erbij, omdat het best spannend is om iemand die je via internet kent, voor het eerst te zien. Zo’n 3 weken daarna besloten we om een relatie te beginnen. Ze woonde in Arnhem dus het was veel heen en weer reizen, maar dat hadden we er allebei voor over.
In de weekenden waren we altijd bij elkaar. Na een halfjaar ging het eventjes uit, maar na een maand waarin we elkaar wel bleven zien, besloten we toch weer samen verder te gaan. En gelukkig maar, want uiteindelijk duurde de relatie bijna 3 onwijs leuke jaren waarin ik veel heb geleerd over relaties, wat ik wil, en wie ik ben.
Ik ben zelfs nog een jaar in Arnhem gaan wonen omdat we echt dachten dat dit het was. Maar helaas bleek dit niet zo te zijn, we wilden allebei andere dingen in het leven en daarom was het goed om elkaar uiteindelijk toch los te laten.

Sindsdien heb ik geen vaste relatie meer gehad maar date ik wel af en toe, meestal leer ik de meiden kennen via internet omdat dat gewoon de makkelijkste manier is. Ik heb weinig vrouwelijke gay vrienden waardoor ik niet vaak naar gay feestjes ga en het dus lastig is om tijdens het uitgaan iemand te ontmoeten. Ik heb ook de gave om altijd de hetero’s eruit te pikken waar ik dan op val, dat is natuurlijk niet heel handig, maar helaas kun je niet bepalen op wie je verliefd wordt, haha! Natuurlijk ga ik wel naar gewone clubs, en daar word ik wel eens aangesproken door jongens. Dat vind ik alleen maar grappig, ik speel eigenlijk vaak gewoon mee, tenzij het vervelend wordt en dan zeg ik gewoon dat ik op meisjes val. Dan nog geloven jongens me vaak niet, dus blijkbaar heb ik niet het standaard uiterlijk van een lesbische.

Coming Out

Er zijn zoveel opmerkingen die je standaard te horen krijgt. Ik ervaar de meeste niet als vervelend, maar als ik de vraag “Wie van jullie is het mannetje?” krijg, dan komt er wel een beetje stoom uit mijn oren. We zijn allebei vrouwen, dat is de hele bedoeling van lesbisch zijn. “Hoe hebben jullie seks?” is ook zo’n vraag waarop ik nooit antwoord geef. Ik bedoel come on! Voor de rest kan ik er altijd wel om lachen als iemand probeert een grappige opmerking te maken en beschouw ik dat maar als interesse.

Dit was mijn verhaal. Als laatste wil ik graag zeggen tegen de mensen die bang zijn om uit de kast te komen, dat er niet altijd negatief op wordt gereageerd. Ik heb er alleen maar positieve herinneringen aan overgehouden, zo kan het dus gelukkig ook!

 

Wil je ook je verhaal doen, of heb je een vraag voor Saressa? Dan kun je een mailtje sturen naar abby@divalifestyle.nl of reageren onderaan het artikel.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *