Wetswijziging alcohol leeftijdsgrens

Per 1 januari 2014 is de minimumleeftijd om alcohol en tabak te kopen van 16 naar 18 jaar gegaan. Hierbij is geen rekening gehouden met de al 16- en 17 jarigen. Of dit een slimme zet was betwijfel ik. En of ik het ermee eens ben? Dat al helemaal niet! Lees hier welke consequenties hieraan zitten voor zowel minderjarigen als volwassen en waarom wij bij Diva Lifestyle geen voorstanders zijn van de wetswijziging.

Tabak en alcohol leeftijdsgrens: wat is er veranderd en waarom?

Naar aanleiding van het “stijgende” aantal “coma-zuipers” is de  leeftijdsgrens die vastzat aan het kopen en nuttigen van alcohol van 16 naar 18 gegaan. Maar, toen verscheen er in juni 2013 bericht over het slinken van het aantal coma-zuipers dat jaar.
In dit bericht is ook te lezen dat het grootste deel van de coma-zuipers jonger is dan 16 jaar, wat weer bewijst dat ze dus, maakt niet uit hoe oud ze zijn, toch wel aan drank komen als ze dat willen.

Inmiddels is het zo gesteld dat als moeders met peuters op de arm een flesje wijn tussen de boodschappen hebben zitten, zij deze op de buik kunnen schrijven bij de kassa omdat ze een minderjarige bij zich hebben. “Stel je voor dat dat wijntje voor de dame van maar liefst 4 jaar oud is”. Gaat natuurlijk wel een beetje ver hè, beste Rijksoverheid?

 

Boete, waarom niet voor degene die dat echt verdient?

Alcohol leeftijdsgrensNiet alleen aan het consumeren, maar ook aan het in bezit zijn van alcohol en tabak zit een boete vast voor jongeren. Deze bedraagt 45 euro voor 16 minners en 90 euro voor 16 plussers. Zoals eerder genoemd, hoe ze het doen doen ze het, maar onze jeugd komt toch wel aan hun drankjes en sigaretjes als ze het echt willen. Moeten we ze dan beboeten voor dat ene wijntje, waar ze een jaar lang elke vrijdag van hebben kunnen genieten, en nu opeens niet meer? Of zullen we de overmatig drankgebruikers gewoon zelf laten betalen voor de ziekenhuiskosten als ze die maken? Dat is toch een veel beter idee?

 

Grenzen te laat leren kennen, gevaarlijk?

Alcohol leeftijdsgrens

Dan komt er nog eens bij dat iedereen zijn of haar grenzen moet leren kennen.
Je weet natuurlijk niet, als je het nog nooit geprobeerd hebt, of jij na twee biertjes al straalbezopen bent, of nergens last van hebt. Als je 18 bent heb je misschien al een serieuze baan of doe je een moeilijke studie, en niet geheel onbelangrijk: mag je autorijden! Als je dan pas voor het eerst mag drinken kan ik mij daar best bij voorstellen dat je iets te overenthousiast wat foutjes maakt omtrent drank. Ik persoonlijk denk dat je die beter kunt maken als je 16 bent en nog niet heel veel kunt verpesten in een dronken bui, dan als je 18 bent en er heel wat meer op het spel staat. Helemaal de weg kwijt zijn en foto’s met je onderbroek op je hoofd online zetten, kun je doen als 16 bent, maar niet meer als je ‘volwassen’ bent natuurlijk!

 

 

Geen drank, dan maar drugs?

Alcohol leeftijdsgrensDe jonge generatie van nu in Nederland is mede door deze maatregelen erg aan het veranderen. De ‘hipsters’ van nu zijn de ‘hippies van toen’, en als het voor iemand van 16 makkelijker en zelfs goedkoper is om aan een wietje of een pilletje te komen, dan aan een biertje. Dan ligt het er maar net aan hoezeer de desbetreffende persoon op de hoogte is van de consequenties van drugsgebruik.
De her-opkomst van drugs is namelijk ook een probleem deze dagen, en dat wordt hiermee niet bepaald verholpen.
Ook schieten de zuipketens met honderden tegelijk uit de grond, dan zie ik de jeugd persoonlijk liever in de kroeg of de club zitten, dan daar, niet waar?

 

 

 

Persoonlijk

Ikzelf ben nog nét geen 18. alcohol leeftijdsgrensEn ik kan dan ook best een paar weekjes zonder dat vrijdagavond drankje. Maar dat ik niet meer uit mag gaan terwijl ik dit ruim een jaar wel heb kunnen doen, vind ik niet eerlijk. Mijn moeder, die een hernia heeft, kan ik niet meer helpen met het sjouwen van haar boodschappen als hier een wijntje voor bij het diner tussen zit. Ook dat vind ik niet eerlijk. En ik heb de stomme fout gemaakt om te beginnen met roken een paar jaar geleden, het is vervelend en misschien wel goed dat ik niet meer zelf sigaretten kan halen, maar toch rook ik nog, en zoveel moeite hoef ik daarvoor niet te doen. Dus waar is die wetswijziging nou eigenlijk goed voor? Zijn wel grotere problemen in onze wereld volgens mij…

Wat vinden jullie?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/divacom/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *